I Lara Crofts fotspor

Reisefølget spratt (nesten) opp av køyene idet klokken viste 0640 og alarmen slo inn, en smule imponerende om man tar forrige aften med i betraktningen, men det hjalp nok på motivasjonen at dette var dagen Angkor Wat skulle visiteres. Etter en kjapp dusj for å være mer eller mindre presentabel gikk de ned for frokost der de ble ønsket velkommen av ikke mindre enn fem hotellansatte som var mer enn klare til å hjelpe til med å dra ut stolen idet man skulle sette seg ned ved bordet, helle oppi kaffi til en eller fylle på med nypresset juice om man skulle begynne å gå tom underveis i måltidet (den kambodsjanske kaffien rapporteres forøvrig å være særdeles god så den bør testet dersom en har muligheter til det).

IMG_2072IMG_2073
Bilete fra “frokostrommet” på hotellet og butikk-saken det ble stoppet ved på vei mot Angkor

Med frokosten gjennomført måtte skribenten bare utføre et øøørlite jobbhasteoppdrag men så var de klare for avreise. Utenfor ventet både dagens guide og tuk tuk sjåfør, men det så ut til at ordren om to tuk tuk’er ikke helt var blitt registrert så plan B ble utformet mens reisefølget dro innom en butikk og minibank for å sikre seg litt forsyninger + kontanter før en full dag i friluft. En melding ble sendt til reisefølge #2 om at de måtte finne seg en egen tuk tuk (skal sies at dette ikke er noe problem i en by som Siem Reap) så kunne gjenforening skje foran Angkor Wat-tempelet. Planen ble umiddelbart akseptert og veien gikk videre mot stedet der guiden kunne fortelle at Kambodsjas gamle hovedstad lå. Parken drives av et privat selskap når det gjelder den daglige driften så det er noe annerledes enn i mange andre land, men ifølge guidens utsagn var det like greit ettersom mer eller mindre alt av offentlige ansatte er korrupte av en annen verden så om det var under statlig drift ville det antakelig bare bli verre.

Hele veien fortalte guiden om lokalhistorien og om området man beveget seg gjennom. De fikk blant annet vite at navnet på byen Siem Reap kom av at Siam-folket (Thailand) tapte et stort slag på slettene i dette området. Direkte oversatt betyr bynavnet noe sånt som Siams nederlag. Reisefølget ble litt overrasket over hvor kort vei det egentlig var til de entret det man kanskje kan kalle en nasjonalpark. Allerede etter ti minutter hadde man nådd stedet der billett måtte løses så etter å ha blitt tatt bilde av (en får billett med bilde på så det blir vanskeligere å fuske med billettene) kvittet de seg med 20 dollar hver og kunne tuk tuk’e videre med billetter i hende.

IMG_4571IMG_4574
Reiseleder, guide og tuk tuk venter på de øvrige og stor åpen plass med muligheter for kjøp og salg

Noen kilometer senere kom de til en stor åpen plass og Angkor Wat tempelet kunne beskues om man vred hodet (eller fllyttet øynene) mot høyre. Overalt hvor man ellers vendte blikket fikk man øye på lokale voksne og barn som veldig veldig gjerne ville selge drikke, is, postkort, bøker, T-skjorter, armbånd eller andre effekter mer eller mindre knyttet til området. 10-15 minutter med avslag til lokale selgere fulgte så før tuk tuk nr 2 ankom med en tysker og en thai ombord og man kunne bevege seg mot dagens første severdighet: Angkor-tempelet.

angkor

Guiden fikk nå endelig slått seg helt løs og viste seg kjapt å være en kar som var glad i å prate samtidig som han hadde stålkontroll på det han snakket om på overraskende god engelsk. På vei innover mot tempelet holdt han det gående 100% av veien og fortalte både om restaureringen av bygningene som nå var pågående, at man ikke turde å gi noen tillatelse til å fjerne mudderet i vannet foran tempelet av drykt for at det var dumpet/gjemt ting av verdi der i tidligere tider og ellers detaljer omkring de andre bygningene man kunne se mens man gikk langs den noen hundre meter lange opphøyde veien inn mot tempelet.

IMG_4583IMG_4604
IMG_4599IMG_4598

Her var både biblioteker, kloster og i gamle dager “svømmebassenger”, selvsagt adskilt for kvinner og menn i de hine hårde dager og mens solen stekte på i alle fall to vinterbleke kropper i reisefølget fikk de vite både hva, hvordan og hvorfor uten å behøve å stille et eneste spørsmål selv. Det viste seg heller ikke å være noen tilfeldigheter med ruten guiden valgte inn mot tempelet idet han tok av fra “hovedveien” inn mot tempelet og svingte hardt venstre for man kom da skrått på med et nesten helt klart vannspeil mellom en selv og tempelet slik at kvalitetsbilder kunne tas.

IMG_4607

De vandret videre inn til selve tempelet og det viste seg fort å være et eksepsjonelt byggverk og det var ikke til noens forundring at det har kommet med på listen over verdens nye syv underverker. Overalt på vegger og pilarer var det imponerende detaljerte figurer og en kunne få inntrykk av at arbeiderne som laget dette en gang 800 år siden ikke hadde gjort en eneste feil mens de holdt på. Guiden visste selvsagt alt som var å vite om de forskjellige inskripsjonene og utformingene enten det var en billedliggjøring av et slag som hadde foregått eller symboler på den ene eller andre gudeskikkelsen. Han kunne samtidig fortelle at tempelet opprinnelig ble bygget som et hinduistisk tempel men ble senere gjort om til buddhisttempel da Kambodsja byttet religion. Det skulle også vise seg å bli “Stor-Kambodsja”s undergang ettersom en krigersk stat lettere holder på landområder enn et som er fredelig og ikkevoldelig land, spesielt når man er omringet av eksempler på det motsatte. De mistet både deler i vest til Thailand og i øst til Vietnam og hovedstaden ble senere flyttet fra Angkor og til Phnom Penh for å holde litt avstand til landene som utgjorde den største trusselen.

IMG_4620IMG_4621
IMG_4630IMG_4629IMG_4652IMG_4646
IMG_4656IMG_4669IMG_4660

Da første tempel var unnagjort satte de kursen tilbake til den åpne plassen der de hadde møttes opprinnelig. Der var det muligheter for å få seg en matbit på en av restaurantene samt noe avkjølende drikke, alt inntatt i skyggen som var mer velkommen enn på lenge. Mens de gikk dertil kunne guiden fortelle at han i 25 år hadde vært soldat i Kambodsjas regjeringshær og blant annet hadde kjempet mot Pol Pot sine styrker i lengre tid. Han og de fleste andre han kjente i sine unge dager var blitt tvangsvervet (for å si det mildt) og måtte tjenestegjøre enten de ville eller ei og svært mange av de han hadde kjent fra “gamle dager” hadde ikke hatt en like heldig utgang på krigen som ham selv. Fremme på restauranten fikk de via menyen se at prisnivået naturlig nok var noe høyere enn i byen (ifølge guiden grunnet den høye leien de lokale måtte betale for å få drive på dette området og bortimot være garantert omsetning, så det høres jo logisk ut), men fremdeles var det bare rundt 5 dollar for en forrett/sandwich-sak så det ble ikke akkurat noen høylydt klaging.

IMG_2076
Dagens lunsj

Neste tempel på listen var et stykke unna, så reisefølgene satte seg i hver sine tuk tuk’er (førerne hadde mens man myste på hovedtempelet plassert seg trygt i skyggen for å hvile men var tilgjengelige på kort varsel siden de tross alt var leid hele dagen (og storfornøyde med det siden det er off season og rift om oppdragene (her var det visst i overkant mange paranteser. Det må vi beklage Smile))) og kjørte videre på de tofelts asfaltveiene som var laget til på området. Et stykke på veien kom de til en bro hvor de kunne se statuer på begge sider og en majestetisk port i enden av den og guiden stoppet tuk tuk’en for å ta en liten leksjon igjen.

IMG_4683IMG_4684
IMG_4696IMG_4688

De fikk vite at dette var en av fire veier/porter inn til området og ved samtlige fantes tilsvarende konstruksjoner. Figurene på siden av broen var hhv helter og demoner og porten var utformet med Buddha-ansikt som så i alle retninger for å trygge tempelet. Igjen var det imponerende mange detaljer både av det som var hugget ut i sandsteinen alt var bygget med og ikke minst detaljene i det guiden kunne fortelle dem, alt uten å kikke i et eneste hefte for assistanse.

IMG_4701

En kort tuk tuk-tur senere og de ankom  tempel 2, Angkor Bayon. Dette er et betydelig mindre tempel størrelsesmessig og også av nyere dato enn Angkor Wat men er lettere å få oversikt over og det hele kommer litt nærmere på en så det var guidens favoritt blant templene her. De startet ved den ene inngangen til tempelruinen og beveget seg rolig innover mens guiden fortalte, pekte og gestikulerte, alltid like smilende og glad. Han kunne både fortelle at Khmer’ene i gamle dager hadde praktisert kickboksing som siden var “stjålet” av Thailand og at dette tempelet i motsetning til det tidligere opprinnelig var bygget som et buddhist-tempel (i tillegg til utrolige mengder annen informasjon) og gav seg ikke med å fortelle før de hadde nådd toppen på tempelet og hadde hatt en imponerende mengde kunstverk foran seg.

IMG_4707IMG_4713
IMG_4718IMG_4722
IMG_4721IMG_4725IMG_4729

Reisefølget ble tatt ned en annen vei enn hva de hadde kommet opp slik at de fikk enda bedre utsyn over alle “tårnene” eller hva man skal kalle det tempelet bestod av. Det var så man virkelig begynte å undre seg litt over hvor teknisk avanserte folk var her nede for mangfoldige hundre år siden da man i nordligere strøk drev med aktiviteter av et litt annet kaliber. Med en guide som stadig øste ut av sin kunnskap og til og med kunne fortelle at han var i ferd med å lære seg sitt tredje språk for også å kunne ha spesialdesignede turer for spansktalende turister begynte han for Reiseleder og Skribent å minne mer og mer om Park Ranger-opplevelsene de hadde hatt på turen i det vestlige USA for noen år siden selv om de tvilte litt på at Rangerne kunne ha imponert like mye om man ba dem ta fortelle på Khmer..

IMG_4741

Tredje tempel og det siste de hadde tatt seg tid til å ta med på denne omvisningen var kjendisen blant dem. Jungeltempelet, eller Ta Prohm, var nemlig stedet der en del av scenene fra Tomb Raider-filmen ble spilt inn. Tempelet var, som Bayon, av betydelig nyere dato enn det første og største men i betydelig dårligere stand av den årsak at jungelen i flerfoldige år hadde blitt tillatt å herje fritt. Det hadde ført til at både trær i seg selv og trerøtter hadde sprengt opp og flyttet på mange av steinene tempelet var bygget av og med det var både tårn, vegger, tak og gulv blitt ødelagt. Ingen av de opprinnelige tårnene stod igjen, men det var likefullt et imponerende syn som møtte reisefølget.

IMG_4752IMG_4762IMG_4761IMG_4777IMG_4755IMG_4794

Underveis på turen, om man hadde guiden på tomannshånd, kunne man også få høre historier fra hverdagen i Kambodsja og man fikk da fort oppfatningen om at en tross alt ikke har allverdens av reelle problemer å klage på i gamle Noreg. Her nede er det nesten utrolige mengder av korrupte folk i det offentlige og mens ledelsen i landet har mer penger enn de noensinne vil klare å bruke opp har folket store og stadig større problemer med å klare seg. Dette er dog ikke meninger de styrende ønsker å ha frem så det er ikke så populært at guider forteller om denne siden av livet til turistene som kommer. Som et eksempel blir det også i Kambodsja klaget på bensinprisene som ligger på i underkant av halvannen dollar per liter, men siden en normal lønning for en offentlig ansatt ligger på ca 400 dollar per måned kan man vel trygt si at utgifter drivstoff vil ta en noe større del av lønningsposen enn hva som er tilfellet langt der nord..?

Varmen ble for reisefølget mer og mer uutholdelig etterhvert som klokken tikket fremover og hvert sekund som kunne tilbringes i skyggen ble nytt til fulle. Da klokken nærmet seg fem og tredje tempel var sett og behørig forklart bestemte man seg for å kalle dagen for vellykket og vende nesen hjemover for å kjøle ned fire altfor varme kropper. For å evaluere opplevelsen og ikke minst få spist og drukket litt utover aftenen bestemte de seg for å møtes igjen i sentrum rundt åtte på kvelden.

IMG_4810

Guiden, den norske delegasjonen og i og for seg også tuk tuk-sjåføren legger da veien til Soria Moria der reisefølget tar farvel med dagens helt, men før det får de servert litt historier om livet i Kambodsja under og etter Pol Pot-regimet mens de fremdeles hadde den offisielle makten i landet. Ikke alle av dem passer like godt å ha på trykk i en reiseblogg som i alle fall for denne dagen har vært fokusert på mer hyggelige opplevelser så vi lar det for denne gang bli med å nevne at han også kunne komme med noen tips om reisefølgets tur til Phnom Penh som stod for tur neste morgen.

Et airconditionert hotellrom var en særdeles velkommen opplevelse for de to nordmennene, kanskje spesielt skribenten som man vel kan si hadde beskyttet sitt skinn i litt for lav grad slik at rødfargen hadde blitt noe dominerende. Det stoppet dem imidlertid ikke fra å bevege seg ut et partre timer senere etter noen timer på puten og noen timer med laptop på takterrassen mens tordenbygene beveget seg over byen.

IMG_2082

Da klokken nærmet seg åtte og skribenten hadde fått en melding som tilsa at de to andre hadde en takterrasse på sitt nye hotell med både billig mat og drikke fant den norske delegasjonen en tuk tuk, fortalte hotellnavnet og det bar avgårde. Etter både en og to U-svinger begynte de å ane uråd med tanke på sjåførens skråsikkerhet om hvor hotellet egentlig var så nye meldinger ble sendt for nærmere beskrivelse av hotellet uten at det hjalp i nevneverdig grad for uansett hvor mange ganger tuk tuk sjåføren stoppet opp og spurte andre om veien og uansett hvor skråsikre de var i sin forklaring på hvor det var og vennlige peking i “riktig” retning viste det seg umulig å finne hotellet. Etter drøye 45 minutters kjøring gav de til slutt opp og sendte en melding om at Pub Street ble det nye målet for kvelden, vel og merke etter at sjåføren hadde prøvd to gater til uten noe mer hell Smile

Etter å ha trådt ut av tuk tuk’en, betalt sjåføren og mottatt beklagelse på beklagelse for at han ikke fant deres opprinnelige destinasjon hvorpå de forsikret ham om at det ikke var noe problem i det hele tatt og attpåtil gav ham en dollar i tips fant de seg en restaurant og etter ti minutters venting gikk de i gang med bestilling av mat som denne aftenen ble en rekke av grillede kjøtt-varianter de aldri før kunne skryte av å ha smakt. Både krokodille, kobra og froskelår ble konsumert og blant dem ble krokodille den klare vinneren! På det tidspunktet hadde også de siste to ankommet og aftenen ble benyttet til å få utjevnet væskebalansen (kanskje med en liten margin) samtidig som humøret bare ble bedre og bedre.

IMG_2090IMG_2099
Grilling av eksotiske kjøtt-typer og tuk tuk-tur hjem fra besøk på staden noe over midnatt

Da klokken nærmet seg over midnatt var det igjen på tide for Reiseleder og Skribent å vende tilbake til Soria Moria siden avreise sørover var planlagt relativt tidlig neste morgen så det ble sagt “So long” til de to internasjonale og midlertidige addisjonene i reisefølget før man vendte tilbake til hotellet og etter en kjapp sjekk med resepsjonen fikk vite at planen om båttur til Phnom Penh ikke var mulig grunnet for lite vann. Ny plan ble da buss og biletter ble bestilt med avreise 0740 neste morgen, men om du vil vite mer om det får du følge med på neste kapittel av Reiselederen og Skribenten sine eventyr i ville Østen.

Share

2 thoughts on “I Lara Crofts fotspor”

    1. Jepp, det kan man trygt si at det var! Og det ser til og med bedre ut i levende live enn på mine eminente bilder ;)

Comments are closed.