Tokyo dag 3 – destinasjon Kyoto

Reisefølget kom seg opp av køyen hakket senere enn opprinnelig planlagt (eller strengt tatt var det Skribenten som holdt dem litt igjen siden puten fristet i overkant mye), men de hadde sånn sett ikke noen umiddelbar hast med å komme seg hverken opp eller ut, så noen direkte krisestemning var det uansett ikke da de til slutt hadde fått pakket sammen bagasjen og tok plass i heisen ned fra trettende etasje og ned på bakkeplan for å sjekke ut fra hotellet. Planen var å sette igjen bagasjen i resepsjonen mens man de neste par timene fortsatte gårsdagens guidede tur rundt i byen før retur til hotellet og så tog i retning sørøst mot Kyoto.

041Tokyo 294
                                                        Heisen på hotellet og gaten like utenfor

Utsjekkingen var gjort på rekordtid etter at de hadde opplyst at minibaren var urørt siden dagen før og etter å ha spurt om det var okei å oppbevare bagasjen på hotellet i noen timer mens reisefølget var ute og opplevde enda litt mer av Tokyo fikk de opplyst at det selvsagt ikke var noe problem. De skulle ikke engang behøve å tenke på å hjelpe den lille japanske damen med å bære sekkene bak på “lageret” men fikk en polett-sak med et nummer på og så var det gjort. De vandret ut hotelldørene til et uvanlig temperert Tokyo der det akkurat hadde regnet og bakken fremdeles var fuktig. Det hadde resultert i at temperaturen antakelig lå rundt 25-26 grader, akkurat passelig om du spør nordmenn på tur.

Dagens møtested var Harajuku stasjon så de gikk de par hundre metrene til nærmeste togstasjon og tok linje 3 til Shinagawa der de fikk “vekslet inn” railpassene sine (gratis tog med JR over hele Japan) og booket plasser på Shinkansen til Kyoto senere på kvelden før de hoppet over på toget som tok dem videre til Harajaku. Umiddelbart etter å ha ankommet stasjonen og passert gjennom billettkontrollposten på vei ut fikk de øye på sin kombinerte guide og tolk samt en haug av japanere i ulike kostymer. Søndager var nemlig dagen der ting skjedde i Yoyogi Park som lå like ved. En scene var plassert like ved utgangen og de begynte med å tusle bort der hvor en folkemengde hadde samlet seg og flere grupper som var utkledt sang og danset (primært på scenen) mens andre stod og ventet på tur.

Tokyo 081Tokyo 097

De som forstod språket kunne opplyse om at gruppene på scenen utspilte diverse historier (antakeligvis berømte historier i Japan) gjennom sin dans, men det var til tider vanskelig å følge med for i alle fall to av det derværende reisefølget så etter å ha kikket på i noen minutter bestemte de seg for å gå videre. De snudde og gikk over veien der det på andre side var en smal gate som fortsatte noen hundre meter innover med små butikker på hver side og masser av mennesker i midten som beveget seg sakte i den ene eller andre retningen. Gaten het Takeshita Street (vi regner med at siste halvdel er oversatt for å være litt turistvennlige) og butikkene i gaten hadde tildels ganske spennende navn.

Tokyo 091Tokyo 086

Reisefølget benyttet anledningen til å stikke nedom en av lunsjrestaurantene i gaten og få seg en matbit som en forsinket frokost. Den arbeidsledige + guide som begge hadde vært i området tidligere var rutinerte nok til å ikke spise seg så altfor mette på frokostlunsjen slik at de hadde kapasitet til å hive i seg en crepe fra en bod i nabolaget etterpå som dessert, noe kanskje spesielt førstnevnte var meget fornøyd med.

Tokyo 087Tokyo 303
                  Lang kø foran crepe-bodene, men som man ser av bildet til høyre, verdt å vente på

Så var tiden inne for å vandre inn mot selve Yoyogi-parken som hadde sin inngang noen hundre meter lengre borte. På vei inn traff de på en gjeng som fikk tankene til å gå til filmen Grease. Dessverre var opptredenen deres litt frem i tid, så reisefølget fikk ikke med seg all moroen denne gangen, men kanskje når de vender tilbake om to uker..?

Tokyo 104

På tur gjennom parken fikk de seg en pause fra asfaltjungel, biler og tettpakkede fortau selv om det heller ikke her var direkte folketomt. Flere grupper med oppkledte folk så ut til å ta oppladningen sin i grønne omgivelser før de skulle til pers og ellers var det litt underholdning av ymse slag og ellers folk som bare vendret rundt i mer eller mindre samme ærend som reisefølget selv hadde.

Tokyo 111Tokyo 116

Vel ute på andre siden av parken ble de møtt av musikk, masser av boder som solgte mat, en scene med tilsvarende opptredener som ved stasjonen og ellers et yrende folkeliv både med “sivilister” og de med kostymer som var på vei til eller hadde opptrådt så det var nok å prøve å få med seg på alle slags kanter.

Tokyo 123Tokyo 128Tokyo 137Tokyo 136

De gikk litt videre og så at veien tildels var sperret av lengre fremme og så snart de kom dit så de også hvorfor. Her var det rene 17. mai toget i en litt annen versjon der en lastebil kjørte foran hver gruppe med musikk og en som sang hvorpå resten av gruppen kom dansende bak inkludert litt gigantiske flagg med ulike motiver.

Tokyo 132Tokyo 133Tokyo 134Tokyo 135Tokyo 140

Proppfulle av japansk kunst og kultur vandret reisefølget videre mot nye bydeler og ankom noen hundre meter senere Shibuja. På vei mot en kaffepause kom de forbi en rullende reklame for en ny 3D-versjon av slageren The Ring som de ikke helt klarte å la være å ta noen bilder av (det klarte forsåvidt heller ikke mange av de lokale å holde seg unna, det var nemlig kø før å ta bilder av seg selv ved siden av en av de sjarmerende figurene.

Tokyo 150Tokyo 149

Men tilbake til kaffepausen. Starbucks har nemlig fått plassert en av sine cafeer (om man får lov til å bruke den betegnelsen på starbucks) med perfekt utsikt til en av de travleste fotgjengerovergangene i verden om man måler i antall mennesker som passerer og det hadde selvsagt dagens guide lagt inn som en del av dagens plan. Nå var det riktignok søndag og været kanskje i kaldeste laget for mange av de lokale med kun 25 varmegrader, men reisefølget kunne likevel se at det var relativt mange som krysset gaten der nede hver gang det skiftet fra rødt til grønt mens de selv satt ved vinduet og nøt sin kaffe.

Tokyo 161Tokyo 312

Etterpå ble det tid til en liten tur rundt i området på egenhånd og kikket litt på både butikkskilt og butikkene i seg selv før de tok turen over krysset og de to som skulle videre mot Kyoto fant at det var på tide å vende nesen tilbake til hotellet for å få med seg bagasjen og komme seg avgårde til Shinkansen for en tur med skikkelig hurtigtog.

Tokyo 164Tokyo 166Tokyo 177Tokyo 171Tokyo 181Tokyo 174Tokyo 183Tokyo 321Tokyo 316

Med sekker på og klare for nye eventyr tok de toget til Shinagawa og så inn på den mer eksklusive delen av togstasjonen der selveste Shinkansen skulle ta dem videre til en ny by. Disse mer-enn-bare-hurtig-togene kan man vel si er relativt dyre å ta for den jevne japaner og togpassene som reisefølget har kjøpt er kun tilgjengelige for folk med turistvisum, så de valgte å føle seg som en del av eliten der de stod og ventet. Av damene i informasjonsskranken tidligere på dagen hadde de fått vite at dette toget var betydelig fullere enn normalt så de måtte denne turen ta til takke med en plass i røykevognen, et konsept som merkelig nok fremdeles eksisterer i et land der det mer enn sjelden er forbudt å røyke på gaten, men de regnet med de skulle overleve den biten også.

Tokyo 326Tokyo 333

De tok plass på toget og ble positivt overrasket over at det i røykevognen ikke så ut til å være fullbooket, ei heller var det alle som faktisk røykte der inne, så antakelig var det flere som hadde tatt til takke med plasser i denne vognen selv om de egentlig kunne tenke seg en annen type vogn. Turen gikk videre sørvestover i stor fart med et par-tre stopp på veien på imponerende behagelig vis. Både stillegående og imponerende lite merkbar aksellerasjon kunne toget skryte av.

Tokyo 187Tokyo 185008
Togliv og solnedgang sett fra tog like forbi mount Fuji som denne ettermiddagen var kledt av en stor sky

Reisefølget ankom Kyoto stasjon noen minutter på åtte og Den arbeidsledige måtte ta ansvar for å “vekke” Skribenten på vei ut av vognen da sistnevnte var så fordypet av musikk og skriving at han hverken hadde registrert at toget stoppet eller at man var fremme på destinasjonen, men etter en kjapp panikkpakking fikk også han med seg all bagasjen og gikk ut i den Kyotiske natt (eller hva det nå egentlig måtte hete).

124128

Ingen i reisefølget hadde sånn helt 100% kontroll på hvor hotellet lå i forhold til stasjonen og med et hotels.com-kart som knapt inneholdt noe annet enn selve hotellet og et enkelt gatenavn og lokale kart på og ved stasjonsområdet som kun sa hvilke T-banelinjer som gikk hvor var det en stund usikkerhet på hva som ble den beste måten å komme seg til hotellet. Men med et ønske om å gjøre som de lokale flest og dermed bruke Japans eminente offentlige transportsystem tok de seg noen ekstra minutter til å studere t-banekartet og endte opp med å finne en linje som med ganske stor grad av sannsynlighet ville ta dem i retning mot hotellet og attpåtil ha et stopp ikke mange hundre meter fra hotellet.

131135

Imponert av egen evne til å finne frem på billettautomatene kjøpte de seg billetter og steg ombord på t-banen før de tre stopp senere gikk av og opp i friluft igjen. Der ble det tid til å studere enda et kart for å finne riktig vei videre og etter 200 meter fikk de jaggu øye på en kjent logo og kunne ta turen inn i resepsjonen for å motta både velkomst og nøkkelkort.

Da de hadde fått plassert bagasjen på hotellrommet var kvelden i og for seg fremdeles ikke kjempegammel og middag var fremdeles ikke inntatt så de vandret ut i natten med et mål om å finne ut både hva som eventuelt måtte skje i denne byen og hvorvidt det var mulig å få seg et måltid på denne tiden av døgnet og helst på denne siden av byen. Mens de tuslet nedover gaten i sørlig retning så det i starten ikke veldig lovende ut med primært forretningsbygg som stod både tomme og mørke med en matbutikk eller cafe innimellom her og der, men etter noen hundre meter kom de frem til neste brede hovedgate der det var betydelig flere folk og butikker av mer turistvennlig slag så de bestemte seg for å følge den en stund og se om lykken snudde.

140

Noen restaurant-restaurant fant de ikke, men et sted som serverte japans versjon av fast food (dvs diverse ris- og nudelretter) var mer enn tilstrekkelig, i alle fall når denne kunne serveres sammen med en flaske Asahi, så de satte seg inn og bestilte hver sin rett etter å ha fått sånn noenlunde kontroll på hva restauranten tilbød og hva de kunne tenke seg denne aftenen.

142143

Ut over maten hadde ikke reisefølget mange andre store planer denne dagen, så da de hadde fullført både mat og drikke samt fått vite at glasset som stod i “krydderhyllen” ved bordet inneholdt hermetisert ingefær og at dette var en populær smakstilsetning her nede vandret de tilbake til hotellet etter å ha vært innom en av butikkene i nærområdet og kjøpt med litt saker og ting.

Den arbeidsledige tok etterhvert kvelden mens skribenten hadde ytterligere én ting han gjerne vile få med seg. Det var nemlig en særdeles viktig event som fant sted ved midnatt lokal tid, oppgjøret mellom Tottenham og Swansea i engelsk premier league, så han holdt det gående i ytterligere 90 minutter (+ pause) og kunne fornøyd konstatere at det ble en ny 3-poenger før også han kalte det for en natt og begynte forberedelsene til en ny dag i Kyoto.

145

Share

2 thoughts on “Tokyo dag 3 – destinasjon Kyoto”

 1. Du maa tagge Harajuku ogsaa, vettu – jeg syntes det var noe kjent ved det, og jammen skrev ikke Gwen Stefani en sang om jentene der – hun er visst fan av klesstilen ;)

  Fargerike bilder idag!

 2. Hva må man gjennom av ulike opptakstester og slikt for å få muligheten til å være med reisefølge på ny tur?
  Noen kan vel få håpet opp ettersom både offisiell Reiseleder, Bistandsarbeider, Legenden og Red alle glitrer med sitt fravær….
  Eller vil disse bruke sin ansinitet og eventuelt tvinge nye ansikter ut av gjengen når disse da finner det for godt å igjen hoppe på nye planlagte turer i fremtiden?

  Meget trivelig å lese om ny tur, følger spent med videre!

  Undrende hilsen meg :)

Comments are closed.