Nara, Osaka og liiitegranne Kyoto

Reisefølget stod opp hårreisende tidlig denne tirsdagen, spesielt om man tar med i betraktningen at de har ferie. Allerede før klokken hadde slått syv hadde beina vært i bakken, hodet under dusjen og de begynte forberedelsene til avreise (primært pakking av en liten sekk for kameraer og andre livsnødvendige ting). Dagens første reisemål var Nara, en av de tidligere hovedstedene i landet og blant annet kjent for å ha en rekke imponerende templer og en gigantisk buddha-statue. Researchen kvelden før hadde avslørt dat optimale toget til Nara hadde avreise 0730 og innen den tid måtte de altså ha kommet seg til Kyoto sentralsstasjon.

Kyoto-Osaka-Nara-i 001Kyoto-Osaka-Nara-i 003
                  Gaten utenfor Hotel Monterey Kyoto og Kyoto Tower sett fra togstasjonen

0710 var de ute av hotellet og en kort subway-tur senere vandret de inn på togstasjonen på leting etter hvilket som var det rette sporet for denne avgangen. De ble møtt av overraskende mange folk som var på vei av toget og tenkte at det da muligens var tilnærmet tomt, men det var ikke direkte tilfelle. De fikk imidlertid sitteplasser begge to og det var strengt tatt det viktigste siden det ikke var veldig fristende å tilbringe den halvannen time lange togturen stående.

Kyoto-Osaka-Nara-i 004Kyoto-Osaka-Nara-i 006

Skribenten hadde lurt med seg laptop så han benyttet togturen til å få notert litt reisememoarer men halvannen time går fort når man har det gøy, så plutselig hadde toget kommet til sitt endestopp i Nara og det var på tide å pakke sammen og komme seg av. Inne på stasjonen ventet deres nesten-faste følgesvenn i Japan, tidligere kalt “guiden” og “tolken”, men det var før man forventet at han skulle figurere såpass jevnlig i notatene, så la oss heller kalle ham for Studenten som er meget mer beskrivende.

Kyoto-Osaka-Nara-i 011Kyoto-Osaka-Nara-i 012Kyoto-Osaka-Nara-i 014Kyoto-Osaka-Nara-i 016

Nuvel, Studenten hadde altså ankommet en time eller to tidligere fra Osaka og allerede rukket å ta en runde og to i nærområdet (i tillegg til å ha vært i byen tidligere så han ledet an bort fra stasjonen og bortover mot gamlebyen etter at Den arbeidsledige fikk seg en tur innom Vie de France for litt frokost.

Kyoto-Osaka-Nara-i 020Kyoto-Osaka-Nara-i 021

På vei oppover en av sidegatene så de et fascinerende skilt med utskjæringer av en sykkel og kom plutselig til å tenke på at reisebibelen hadde fortalt det skulle være mulig å leie sykler like i nærheten av stasjonsbygningen. Det virket på alle tre som en betraktelig mer behagelig måte å komme seg fremover på, så de returnerte til togstasjonen for å få rede på nøyaktig hvor dette var og ikke minst faktisk leie syklene.

Fem minutter senere rullet de innover samme gate på sine (kanskje ikke helt macho) damesykler som attpåtil hadde korger foran. Praktiske var de i alle fall Smile 

Kyoto-Osaka-Nara-i 025Kyoto-Osaka-Nara-i 026

Første stopp på turen ble Naras versjon av Lille Lungegaardsvann som lå fint til inneklemt blant hus og trær. Mens de syklet langs kanten kunne de imidlertid bekrefte at ikke alt var helt som Bergensversjonen siden dette vannet kunne skryte av å ha en skilpaddefamilie eller tre som levde der. Mens de stod og betraktet vann og utsikt begynte bergensstemningen nesten å bli i overkant tilstede for plutselig kom det en regnbyge og de søkte dekning under et tak i nærheten. Derfra kunne de også se den første av særs mange dådyr (eller rådyr?) de skulle komme over denne dagen. Dyrene beveger seg nemlig fritt rundt i Nara, en ganske effentiv måte å bli kvitt matrester på, men antakelig også et lite irritasjonsmoment i lengden.

Kyoto-Osaka-Nara 002Kyoto-Osaka-Nara 003Kyoto-Osaka-Nara 004Kyoto-Osaka-Nara 005Kyoto-Osaka-Nara 007

Fem minutter senere hadde regnbygen gjort sitt (en vesentlig forskjell fra Bergen) og de syklet videre opp en relativt bratt bakke (i alle fall på en sykkel uten gir) og kom opp på en stor åpen plass der det var betydelig flere turister, enda flere dådyr og flere imponerende trebygninger, blant annet Japans nest-høyeste – The five storied pagoda – som rager 50,1 meter over bakken.

Kyoto-Osaka-Nara 010Kyoto-Osaka-Nara 011Kyoto-Osaka-Nara 015Kyoto-Osaka-Nara 017

Noen minutter senere ble de servert en ny liten regnbyge og de fant seg et nytt tak å henge litt under mens de kikket rundt seg på både hus, landskap og dådyr. Studenten hadde vært om seg på nattens overnattingssted og kunne by på en pakke med tørkede fiskebiter, en ny smaksopplevelse for Skribenten, men all japansk mat er som kjent god mat og noe må man jo gjøre mens man venter på at regnet opphører.

Kyoto-Osaka-Nara-i 031Kyoto-Osaka-Nara-i 032Kyoto-Osaka-Nara 022

De fant stien som ledet videre mot tempelbygningene som er den største attraksjonen i byen og flere steder var det små kiosk-aktige steder som solgte mat, drikke og ikke minst kjeks en kunne kjøpe for 150 yen for å mate de mange dådyrene om man skulle føle for det.

Kyoto-Osaka-Nara 026
                                                              Det minst fornøyde dådyret i Nara

Idet reisefølget ankom brosteinsveien som ledet dem det siste stykket til tempelet hadde været snudd fullstendig, regnskyene var borte og solen skinte fra knallblå himmel. Det var heller ikke noen tvil om at dette var turistfelle nr 1 i området da det krydde av både turister, salgsboder og dådyr.

Kyoto-Osaka-Nara-i 037Kyoto-Osaka-Nara 033Kyoto-Osaka-Nara 036

Så var de fremme ved “inngangsporten” i tempelområdet, en imponerende trestruktur med en 40 centimeters dørstokk-sak midt på. Studenten kunne avsløre at dette var for at gjenferd og andre onde ånder ikke skulle komme seg innenfor og det kan jo være greit å huske for alle og enhver. I tillegg hadde de noen skumle typer til å passe på i rommet mellom inngangen og utgangen i porten.

Kyoto-Osaka-Nara 037Kyoto-Osaka-Nara 038

To hundre meter lengre bort var hovedinngangen til tempelet og det var på tide å kjøpe billetter for å legge igjen noen yen også ved denne attraksjonen. Studenten hadde vært der før så han ble stående i skyggen ved inngangen og vente mens Den arbeidsledige og Skribenten gladelig betalte noen mynter for å ta til seg litt av den japanske kulturen.

Kyoto-Osaka-Nara 045Kyoto-Osaka-Nara 049Kyoto-Osaka-Nara 055Kyoto-Osaka-Nara 061Kyoto-Osaka-Nara 062Kyoto-Osaka-Nara 068Kyoto-Osaka-Nara 070Kyoto-Osaka-Nara 074Kyoto-Osaka-Nara 078Kyoto-Osaka-Nara 079Kyoto-Osaka-Nara 087Kyoto-Osaka-Nara 092Kyoto-Osaka-Nara 081

Mens de var inne på selve tempelområdet hadde syklene stått parkert i skyggen i et eget avgrenset område for sykkelparkering (ordnede former er viktig i Japan) så etter å ha plukket med seg Studenten vendte reisefølget tilbake dit, tok syklene fatt og beveget seg videre på turen. Nå gikk turen i mer park-aktige omgivelser med gressletter, trær og dådyr og behagelig lite andre turister i umiddelbar nærhet.

Kyoto-Osaka-Nara 098Kyoto-Osaka-Nara-i 039Kyoto-Osaka-Nara-i 040Kyoto-Osaka-Nara-i 041Kyoto-Osaka-Nara-i 043

På toppen av en bratt bakke etter parkområdet kom de til en liten husklynge som plutselig gav inntrykket av å være i en (særdeles liten) by igjen, men det var ikke mer enn 10-12 hus totalt med litt souvenirer og slikt og fremdeles lite turister i nærheten så de stakk innom og så litt på håndlagede japanske kniver, sverd og andre spennende ting før de rullet syklene over gaten, ned en trapp og fant seg et tehus hvor de kunne få seg litt nedkjølende væske.

Kyoto-Osaka-Nara-i 047Kyoto-Osaka-Nara-i 048Kyoto-Osaka-Nara-i 050Kyoto-Osaka-Nara-i 051Kyoto-Osaka-Nara-i 052Kyoto-Osaka-Nara-i 053
    Husklyngen, tehuset, lokal drikke, grønn te-is, japansk for “is” og navnet på stedet – Water valley tea house

På vei ned igjen fra Wakakusayama hill stoppet de ved en ny souvenir- og knivbutikk der utvalget var betraktelig bedre og etter anbefaling fra Studenten (som man kan nevne er utdannet kokk og da burde vite hva han snakker om) kjøpte skribenten seg en ekte håndlaget japansk kniv å skryte av på kjøkkenet hjemme. I tillegg ble det kjøpt noen dådyrkjeks for også å ha prøvd den varianten så da de kom ned igjen i parkområdet tok de en teknisk pause for å mate litt dyr og knipse noen flere bilder.

Kyoto-Osaka-Nara-i 055Kyoto-Osaka-Nara 104Kyoto-Osaka-Nara-i 058Kyoto-Osaka-Nara 103
                                    Litt av knivutvalget, mating av dådyr og litt bilder av ‘eksotiske’ dyr

Med det var egentlig det viktigste i Nara gjort og reisefølget vurderte å komme seg ned til togstasjonen og returnere til Osaka, men Studenten og Skribenten følte sulten kalle så de så for seg litt lunsj før togturen tilbake. Den arbeidsledige var på sin side ikke så sulten så det ble avtalt å møtes ved sykkelutleien en drøy time senere og mens de to sultende syklet avgårde for å finne en indisk restaurant Studenten hadde sett på sin rundtur i tidlig morgenstund fortsatte Den arbeidsledige sykkelturen rundt i Nara og tok litt bilder.

Kyoto-Osaka-Nara 106Kyoto-Osaka-Nara-i 060Kyoto-Osaka-Nara-i 061
Et tempel, studenten leder an på jakt etter indisk restaurant og stasjonsbygningen i Nara sett fra andre siden av veien.

Klokken par minutter over to stod så Studenten og den arbeidsledige klare ved togstasjonen, men den arbeidsledige var ikke like lett å få øye på. Han kom imidlertid rullende (på sin sykkel) et kvarter senere etter å ha syklet litt i overkant langt i en eller annen retning og så blitt guidet tilbake av sedvanlig hyggelige japanere, men man har det jo ikke spesielt travelt på ferie så det var ingen dårlig stemning av den grunn.

Kyoto-Osaka-Nara-i 063Kyoto-Osaka-Nara-i 068

En drøy time senere, via ekspresstog denne gangen, var de i Osaka igjen men planen om akvariet ble heller ikke denne gangen til realitet ettersom Den arbeidsledige ikke var helt i topp slag. Han valgte derfor å ta en liten svipptur tilbake til Kyoto for å få en time eller to på puten og et eksemplar eller to av Skribentens medbragte vidundermedisin mens Studenten som kjentmann tok Skribenten med rundt på en omvisning i alt Osaka hadde å tilby.

Kyoto-Osaka-Nara-i 078Kyoto-Osaka-Nara-i 080Kyoto-Osaka-Nara-i 082Kyoto-Osaka-Nara-i 086Kyoto-Osaka-Nara-i 087Kyoto-Osaka-Nara-i 088Kyoto-Osaka-Nara 109Kyoto-Osaka-Nara-i 089Kyoto-Osaka-Nara-i 091Kyoto-Osaka-Nara 110Kyoto-Osaka-Nara 111Kyoto-Osaka-Nara 112Kyoto-Osaka-Nara-i 093Kyoto-Osaka-Nara 114Kyoto-Osaka-Nara 119Kyoto-Osaka-Nara-i 097Kyoto-Osaka-Nara 129Kyoto-Osaka-Nara-i 099

Konklusjonen etter fire-fem timer med vandring rundt i byen i handlegater og butikker og med et og annet stopp for drikke underveis kombinert med forklaringer på hva som var hvor, hvordan og hvorfor i all verden man holder på med slikt var at Osaka er en enorm by på alle måter. Men det aller mest imponerende var kanskje da Studenten mistet lommeboken sin ute på gaten like etter et cafebesøk og to jenter kom løpende etter og gav den tilbake til stor glede for den mest involverte Smile De to endte til slutt opp på en bar kalt Four Leaf Clover der de fikk kontakt med Den arbeidsledige som nå var klar til action igjen og på vei nedover med tog om kun kort tid, så de drakk opp og gikk så mot Namba t-banestasjon hvor de hadde avtalt å møtes.

Kyoto-Osaka-Nara-i 104Kyoto-Osaka-Nara-i 103

Så var de atter tre, men før de forlot stasjonen ble det tid til en tur innom et sted som solgte crepe og denne gangen tok også skribenten til vett og kjøpte seg en. Det viste seg at det ble en umiddelbar suksess og noe man kan forundre seg over ikke selges i store mengder også i Norge. Man tager en slags vaffelaktig røre, lager en gigantisk pannekake og fyller den med frukt, krem, sjokolade og/eller alt man kan tenke seg, ruller det sammen og voila, ferdig.

Kyoto-Osaka-Nara-i 109Kyoto-Osaka-Nara-i 111

Etter energiinntaket ble det en ny tur rindt i Nambas gater for at Den arbeidsledige skulle få et redigert opptak av ettermiddagens opplevelser før de to som skulle tilbake til Kyoto satte seg på siste Shinkansen-avgang hjemover mens Studenten fant seg et passende sted i Osaka for natten. Tross alt kom det en ny dag imorgen og kanskje man endelig skulle få anledning til å besøke Osaka Aquarium..?

Kyoto-Osaka-Nara-i 114Kyoto-Osaka-Nara-i 115Kyoto-Osaka-Nara 132Kyoto-Osaka-Nara-i 116Kyoto-Osaka-Nara-i 117

Share

2 thoughts on “Nara, Osaka og liiitegranne Kyoto”

  1. Dette tror jeg kanskje er favoritt-dagen min saa langt! Men saa samler jeg jo ogsaa paa Gargoyler… :) (Ref. Tempelvokterne…) Veldig flotte bilder! Var teen god, forresten?

    1. Teen var meget bra, men det var riktignok i is-form med cornflakes-aktig strø på, så jeg vet ikke helt om det teller :)

Comments are closed.