Asia

The End..?

Vidar : 02/10/2012 23:51 : Reise, Southeast Asia 2012

Den absolutt, aller og helt siste dagen i Vietnam hadde ankommet og Skribenten tuslet ned for å spise frokost da klokken var rundt åtte. Markedsbesøk hadde han igrunnen fått nok av dagen før så mens han fikk i seg dagens første måltid, en uvant vestlig frokost inspirert av det britiske, funderte han på hva han skulle bruke sine seks siste timer i byen på. Etter å ha studert både for- og bakside på turistkartet han fremdeles hadde i sin venstre lomme på shortsen fikk han plutselig øye på en turistattraksjon kalt Hanoi Hilton som han vitterlig hadde hørt om tidligere. Det var nemlig økenavnet på fengselet amerikanske krigsfanger ble plassert under Vietnamkrigen og da antakelig også verdt et besøk.

IMG_5893IMG_3024IMG_5892

Stedet lå en drøy kilometers vandring sør for hotellet og på veien rakk han både å si “Nei takk” til en kvinne som påstod hun samlet inn penger for et godt formål og kunne dokumentere dette med noen vestlige navn skrevet i en bok, å se Hanoi Towers (må ikke forveksles med Tower of Hanoi) som tatt i betraktning sitt ganske imponerende inngangsparti kanskje er berømt og ikke minst å takke nei til et titalls tilbud til motorsykkelturer til hvor enn han skulle være på vei.

more »

Leave a response »

Hanoi – siste innspurt

Vidar : 02/10/2012 18:18 : Reise, Southeast Asia 2012

Det var fredag morgen i Hanoi og 2/3 av reisefølget hadde våknet opp til sin siste dag i Vietnam for denne gang. Den siste tredjedelen, skribenten, hadde forsåvidt også våknet opp men hadde i sin iver bestemt seg for å drøye ferien så lenge som mulig og hadde derfor booket seg på et fly bort fra sol, varme og fantastisk kaffe først dagen etter. Tradisjon tro var det Den Arbeidsledige og Skribenten som først nådde frokostbordet og mens de nøt hver sin Pho prøvde de å bli enige med seg selv om hvordan de best kunne utnytte denne dagen.

IMG_2976IMG_2977

Ingen av dem hadde kjøpt noe særlig av saker og ting på turen så det var både plass og penger til å få med seg noe vietnamesisk heimatt og de bestemte seg for å ta en tur til ett av de mange markedene i byen. Ved deres første opphold i Hanoi hadde de fått et kart fra en av resepsjonistene der hun hadde tegnet på de mest sentrale tingene så det skulle ikke være noe problem å finne frem heller. Da var det bare Reiseleder som gjenstod og da han til slutt innfant seg i resepsjonsområdet la de ut på tur i Hanois travle gater og i retning nordøst.

more »

Leave a response »

Ha Long Bay – Returen

Vidar : 01/10/2012 07:46 : Reise, Southeast Asia 2012

Det var torsdag morgen da de våknet opp i en bungalow på en av de mange øyene ute i Ha Long Bay. Aircondition fantes ikke her så å si at det ikke var varmt vil være en direkte løgn uansett hvordan man vrir og vender på det. Men viftene som var taktisk plassert over sengene i de to bungalowene og ikke minst myggnettingen hadde i alle fall tildels gjort jobben sin gjennom natten og på tross av at kvelden før hadde vært hendelsesfull var de i overraskende god form da de vandret mot spiseområdet og traff på de andre deltagerne fra gårsdagens festiviteter på stranden.

IMG_5789IMG_5790IMG_5782

more »

Leave a response »

Ha Long Bay – Bungalowen

Vidar : 30/09/2012 18:33 : Reise, Southeast Asia 2012

Dag nummer to i bukten der drager søker tilflukt startet allerede tidlig på morgenen med frokost klokken 07:30. Både nordmenn, irer og engelskmenn var i (bortimot) upåklagelig form og klare for hva enn dagen måtte bringe. Da frokosten var omtrent halvveis unnagjort bar det avgårde i uviss himmelretning, men i alle fall mot en slags perlefarm som var dagens første stopp. Kanskje ikke allverdens interessant, men litt må man jo ofre og dessuten var det en god anledning til å se mer av det særegne landskapet mens skipet navigerte seg fremover.

IMG_5621IMG_5627

Vel fremme fikk de øye på de et mini-eksempel på en flytende landsby med store skilt om at her var det perler å få. Tankene om at dette var et nytt forsøk på å selge varer til turister ble ytterligere forsterket da de kom av og oppdaget at det var fullstendig fravær på noe organisert program. Man gikk bare der blant perler og planeter, kikket seg litt rundt og prøvde å virke interessert i den knappe timen det hele varte før lettbåten begynte å vise tegn på at de kunne bli fraktet tilbake. Siste post før man kom seg gjennom var selgsagt butikken der perlekjeder++ kunne kjøpes til en ikke helt billig penge, men sedlene ble for de aller flestes del spart til noe helt annet.

more »

3 Comments »

Ha Long Bay – Båten

Vidar : 29/09/2012 18:26 : Reise, Southeast Asia 2012

Reisefølget var fulltallig oppe av køyene og nede til frokost ved halv åtte-tiden, en halvtime før de skulle bli plukket opp av en buss som så skulle ta dem med videre vestover mot Ha Long Bay og tre dager med båt, vann, strender og skikkelig ferieliv. Etter frokost leverte Den Arbeidsledige og Skribenten fra seg sine store sekker og satt igjen med en ganske overkommelig mengde bagasje mens Reiseleder kjørte all in og tok med seg det han hadde.

Nesten urovekkende presist stoppet en minibuss utenfor hotellet og en kar i tyveårene kom inn i resepsjonsområdet og lurte på om det var de tre nordmennene som skulle være med på tur så de svarte ja, tok sekkene og satte seg inn som de første passasjerene. Deretter fulgte en liten runde rundt i gamlebyen for å plukke opp ytterligere 10-15 passasjerer helt til bussen var fullstendig full og de begynte på turen ut av Hanoi og mot mer avslappede strøk.

IMG_2914IMG_2915

Underveis begynte det å regne, først forsiktig og deretter bare mer og mer, så det var en stund litt nervøs stemning for hvor behagelig turen kom til å bli dersom dette skulle fortsette de neste partre dagene. Bekymringen viste seg imidlertid å være grunnløs, for kun en halvtime etter at følget hadde forlatt Hanoi forsvant regnet og det var igjen sol utenfor vinduene på minibussen.

more »

Leave a response »

Hanoi – Et førsteinntrykk

Vidar : 28/09/2012 15:40 : Reise, Southeast Asia 2012

Lyden fra en litt misfornøyd tre-fire åring var det som vekket skribenten fra en overraskende søvnrik natt i togkupeen. Det gikk et partre sekunder før han ble helt klar over hvor han var, men heldigvis inkluderte ikke de sekundene noen store sidelengse bevegelser da det hadde sendt ham halvannen meter rett ned på gulvet. Istedenfor snudde han forsiktig på hodet og kikket litt rundt i det som nå var en betydelig lysere kupe enn den han natten før hadde gått inn i.

På sin venstre side (for de som er veldig interesserte i detaljer var skribentens hode vendt mot kupevinduet og retning venstre er for å være helt nøyaktig til venstre om man ligger på rygg i køyen) var det kun en vegg så der brukte han ikke så lang tid, men mer var det å myse på om blikket ble snudd andre veier. I den andre overkøyen befant den arbeidsledige seg og etter hva det så ut som var han fremdeles i sovende tilstand. Med en klokke som ikke engang viste syv på morgenen var det heller ikke noen umiddelbar hast med å vekke den ene av de to andre i reisefølget så han fokuserte heller på å fange inn litt flere inntrykk.

IMG_2840IMG_2844
Utsikt innenfra og ut av en typisk vietnamesisk “hard sleeper”-vogn på tur mot Hanoi

I motsatt underkøye, som litt diskret ble observert, hadde den kvinnelige, vietnamesiske passasjeren fått tak i noe grøt-aktig mat som ble gitt til hennes anslagsvis fire år gamle sønn. På tross av å ikke være så veldig glad i måltidet (om man tolket ut fra lydene som tidligere hadde vekket skribenten) spiste han villig vekk så for den saks skyld kan det være noe helt annet det ble ytret misnøye mot (vi beklager litt manglende research). Når blikket så ble flyttet til vinduet og bak gardinen observerte skribenten at toget nå så ut til å bevege seg motsatt vei av hva det hadde gjort ut fra stasjonen dagen før, men troen på at lokføreren visste hva han gjorde var større enn skepsisen til de vietnamesiske statsbanene så uten særlig bekymring vendte han heller oppmerksomheten mot chipsposen og colaen som var lagret i sekken og så ble en om ikke sunn så i alle fall energirik frokost inntatt.

more »

Leave a response »

Dong Hoi–Grotter, marked og tog

Vidar : 27/09/2012 13:18 : Reise, Southeast Asia 2012

Reisefølget våknet opp til en sin første morgen i det gamle Nord-Vietnam og siden toget videre mot Hanoi ikke hadde avgang før klokken halv tolv på kvelden var dagen full av potensiale også for Dong Hoi + nærområde og langt fra bare en transittby på veien. I nærheten av denne byen ligger nemlig Phong Nha-grotten som de nærmest ved en tilfeldighet hadde kommet over og som var bakgrunnen til at de valgte å stoppe i akkurat her.

Det som på den annen siden ikke var 100% satt var hvordan grottene skulle besøkes. Ifølge reisebibelen skulle det være muligheter både for å komme seg dit med buss og taxi i tillegg til å ta en organisert tur. De lurte lenge på om de skulle ta taxi-varianten og se grottene “på egen hånd”, men etter å ha sjekket litt priser og tatt med stressfaktoren endte de opp med å ta hotellets organiserte tur, noe de informerte resepsjonen om like etter frokost. De ringte da den ansvarlige guiden på turen som det viste seg opprinnelig hadde sitt utspring i Hue (altså en tre timer lengre kjøretur hver vei) og ordnet det så minibussen stoppet innom hotellet og plukket opp tre nordmenn på veien.

IMG_2713IMG_5341
Frokoststemning på hotellet

For å ha et sted å oppbevare sekkene samt mulighet for å ta seg en dusj etter grottebesøket valgte reisefølget å utvide sitt opphold på hotellet med en dag, men gikk ned til to rom for å gjøre det litt billigere (selv om rommene opp mot europeiske priser langt fra var dyre). Av og til må man jo late som om man er på backpackertur og må kontrollere pengeflyten litt Smile

more »

2 Comments »

Dong Hoi – Ny by, nye muligheter

Vidar : 24/09/2012 18:58 : Reise, Southeast Asia 2012

Morgenen etter kvelden da både risvin, 7-retters middag og en tur på ‘Brown Eyes’ ble nytt våknet Skribenten tidlig og var klar for nye eventyr. Han kan nok ha vært hjulpet opp av køyen av at han returnerte i noenlunde fornuftig tid til hotellet natten før og eventuelt også at han kjente alderen tynge litt ekstra siden de for andre gang på turen var noen som hadde bursdag.

Sistnevnte hadde også de ansatte på hotellet fått med seg ettersom pass ble levert inn dagen før, men det skulle komme frem først etter at han hadde kommet seg ned for frokost. Etter litt initielle språkproblemer der han ble spurt om han allerede hadde hatt frokost og han svarte “nei” hvorpå intet skjedde, tok han det rolig og satte seg ned ved et bord siden han regnet med at det var noen timer til de øvrige kom seg opp av køyen samt at det nok kom noen som hadde litt bedre engelskkunnskaper inn om ikke så lenge.

IMG_2641IMG_2642

Og ganske riktig, noen minutter etter kom det inn en tredje ansatt som så nordmannen sitte der uten mat, gikk bort og snakket litt med de to som hadde vært der hele veien og kom siden bort og satte seg ned ved skribentens bord og beklaget misforståelsen og spurte hva hun kunne assistere med. Frokost og kaffe ble bestilt og da den var ferdig tilberedt fikk han ikke bare omeletten som ble bestilt men også pannekaker med banan & sjokolade, en slags fruktjuice-mix og ikke minst bursdagssang på kjøpet. Slett ingen dårlig start på dagen Smile

more »

Leave a response »

Hue – Kunst, kultur og god mat & drikke

Vidar : 24/09/2012 11:55 : Reise, Southeast Asia 2012

Hele reisefølget var for første gang på denne turen oppe og klare til frokost allerede før klokken var åtte denne fredagen i september da de skulle forlate Da Nang etter nesten fem dager med ekte ferieliv. Bil inkludert privatsjåfør var bestilt med avreise klokken 0830 og første og eneste stopp på veien var Hue, en by ca tre timers kjøring nordover i Vietnam fra der de nå befant seg. Byen ligger temmelig nøyaktig midt i Vietnam og var fra starten av 1800-tallet og frem til 1945 hovedstad under Nguyen–dynastiet.

For å vende tilbake til den litt nyere historien sjekket altså reisefølget ut denne morgenen og den alltid like smilende hotellsjefen spurte enda en gang om de ikke heller ville tilbringe enda en dag her i byen før han aksepterte å ta imot nøkkelkortene til rommene som hadde vært deres hjem siden mandagen. Reisefølget måtte imidlertid skuffe siden pliktene kalte og nye byer lengre nord i landet skulle få gleden av å huse disse eksotiske menneskene fra det kalde nord. Så de trengte seg heller sammen i den hvite sedanen som stod klar utenfor hotellet og så var de avgårde mens de ansatte på hotellet stod igjen på trappen og vinket som om det var gamle kjente de så forsvinne bortover gaten.

IMG_2532

more »

1 Comment »

Endelig ferie :)

Vidar : 22/09/2012 18:34 : Reise, Southeast Asia 2012

En ny morgen rant i Da Nang og skribenten overrasket ved å ikke være den første til å sitte klar i frokostsalen klar for å ta fatt på den nye dagen. Nå var han ikke like treg til å komme seg opp som reiseleder heller så kanskje det heller var den Arbeidsledige som ønsket å få mest mulig ut av dagen og derfor hadde satt alarmen på så tidlig som han våget. Det hadde seg nemlig slik at dette ikke var noen helt alminnelig dag, men den Arbeidslediges bursdag som for første gang skulle feires som ferierende i Vietnam. Det tatt i betraktning var det kanskje ikke så rart at det var nettopp han som fikk velge dagens aktiviteter (som i en rent sportslig sammenheng kanskje ikke vil sortere under aktiviteter i det hele tatt, men slikt kan en ikke ta så nøye).

Første punkt på den ikke helt tettpakkede planen ble strand, sjø og sol. Etter frokost gikk derfor den Arbeidsledige og Skribenten ned for å nyte noen rolige timer på stranden som for drøye 40 år siden var mest kjent som China beach. Ballen de tidligere hadde kjøpt ble også med, men før de våget seg på noe bevegelse med ball betalte de en av de lokale strandstolutleierne for en plass i solen (under en parasoll), kjøpte litt drikke av ulike slag der kokosnøtt var det mest eksotiske innslaget og lente seg tilbake mens de hørte bølgene slå mot land.

IMG_2436IMG_2450
Ikke akkurat trangt om plassen på stranden denne formiddagen Smile

more »

2 Comments »
« Page 1, 2, 3 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>